Приключения в Малта

В края на 2015 година си направихме междупразнично и вълнуващо пътешествие до слънчевата и средиземноморска Малта. Полетът ни беше с авиокомпания “Wizz air” и продължи около 1ч. и 40мин. Още със самото кацане на летището на тази малка, но много очарователна страна, започнаха нашите добри впечатления. Лично на мен много ми хареса, че навсякъде е много чисто. Малтийците са се постарали да те накарат да се почустваш добре дошъл в тяхната страна още с пристигането си. На входа на летището има голям аквариум с риби (все пак са островна държава). Всеки пътник може да остави своята оценка за чистотата и качеството на митническия контрол на специално предоставените за целта таблети.

Слънцето и палмите, които ни посрещнаха, ни направиха страшно щастливи след като пристигахме от студената и зимна София.

В сградата на летището има офис за туристическа информация. Оттам може да си вземете карта на градския транспорт и на забележителностите на Малта и Гозо.

Повечето малтийци говорят английски, дори и по-възрастните.

В летището могат да се закупят и билети за градския транспорт. Будката се намира  до “Costa Coffee”. В Малта движението е в лявата лента (обратно на повечето държави).  Основният транспорт е автобусният. Има изградена пътна мрежа, която обхваща целия остров, както и остров Гозо.

По време на нашия престой можеше да се закупят карти и билети за градския транспорт за:

  • 12 пътувания на цена 15€. Тази карта може да бъде използвана за 12 дневни или 6 нощни пътувания (нощната тарифа се таксува х2) или в комбинация от двете. Картата може да бъде използвана от двама души. При качването ви в автобуса трябва да се таксувате на апарата, който е позициониран до шофьора. За двама души картата се таксува два пъти, като за всеки пътник се таксува по едно пътуване. Пътуването ви е валидно в рамките на два часа, така че ако се качите на друг автобус през този период, при таксуването картата се валидира и от нея не се приспадат пътувания. Освен на будките за продажба на билети на градския транспорт, имаше такива карти и в обикновени магазини.
  • 7 дни на цена 21€ за възрастни и 15€ за деца до 10 годишна възраст. Седмичната карта може да се ползва неограничено както през деня, така и през нощта. Нашият съвет е да си купите от тези карти, ако престоят ви е поне 3 дни, защото в Малта се пътува много.
  • 1 пътуване на цена 1.50€ през зимата, 2.00€ през лятото и 3€ за нощно пътуване. Единични билети могат да се закупят от шофьорите на автобусите и са валидни 2 часа.

Официална страница на градския транспорт в Малта

Пред летището се намира спирка на няколко автобуса, както и стоянка на таксита. Повечето автобуси пътуват до Валета, като на автобуса освен номера, обикновено си пише и направлението на линията, по която ще пътува. Нашият съвет е винаги да питате шофьора дали пътува до вашата дестинация, защото често има промени по маршрутите, които не са отразени в разписанията и картите на градската мрежа.

От летището ние се качихме на автобус по линия Х2, който пътува до Слима и Сан Хуан (Sliema и St. Julian’s). Пътувахме дълго, макар че острова е малък, пътищата се вият по отделните заливчета. Наложи ни се да се прикачваме на още два автобуса докато стигнем до Гзира, където беше хотелът ни. Положителната страна на това продължително пътуване е панорамната обиколка на отделните общини, от които се състои държавата.

Бяхме си резервирали хотел Bayview

Хотелът се намира на брега на морето, като от него се откриват уникални гледки към пристанището, столицата Валета и Слима. Стаята ни беше на много приемлива цена, имаше всичко необходимо за престоя ни, беше чиста, като се чистеше всеки ден. В хотела има басейн, сауна и фитнес зала. Персонала на хотела беше много любезен и за наша изненада там работеха и българи. Един от тях работеше на рецепцията и ни даде полезни съвети за това, което да посетим в Малта. В близост до хотел Bayview имаше много ресторанти, барове и заведения за бързо хранене. В улицата от лявата му страна имаше български магазин.

Точно пред хотела има спирка на градския транспорт в двете посоки на доста автобуси, като повечето от тях пътуват до Валета. Това не е случайно – във Валета има голяма автогара, която обслужва почти целия остров. Ако си запазите хотел във Валета вероятно ще си спестите ходенето до там преди да тръгнете към желаната от вас дестинация.  Ние, обаче, не съжаляваме за избора си, защото Гзира ни предложи комфорта на модерния курорт в съчетание с автентичната малтийска архитектура и очарованието на  морето.

Решихме нашето опознаване на Малта да започне с пешеходна разходка покрай морето и тръгнахме в посока Валета.

Да разкажем малко за Малта : )

1. Република Малта

Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. През 2004г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава. Населението на Малта е над 400 000 души и е най-малката по площ и население страна в ЕС. Основната част от населението са малтийците, които са представители на бялата раса от средиземноморски тип.

Мистичният ореол около Малтийския орден и топлият средиземноморски климат правят Малта привлекателна туристическа дестинация за много европейци целогодишно. Около 24,2% от БВП на страната е от туризъм.

Azure Window

2. Природа

Малта е разположена на Малтийския архипелаг, съставен от три населени (Малта, Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова. Архипелагът се намира на около 90 км южно от Сицилия и на 250 км от Северна Африка. Най-голям е остров Малта (245,7 км²) – дълъг 27 км, широк 14,5 км, а дължината на бреговата линия е 137 км, където се намира и Валета – столицата. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове, с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта ѝ се обработва. Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода. Остров Гозо е с 4 пъти по-плодородни почви от о. Малта, върху който се отглеждат висококачествени лозя, различни плодове и зеленчуци.